10 råd til hurtig AdWords optimering
Det første jeg gør når jeg kigger på en Google AdWords konto for første gang, er at gennemgå det jeg vil kalde “Quick Wins” eller “Quick Fixes”, eller på dansk udtrykt som de lavthængende frugter. Der er ofte en masse åbenlyse muligheder for at gøre kampagner bedre, eller ligefrem rette oversete fejl.
Dette behøver ikke nødvendigvis betyde at det er sat op dårligt eller forkert, men det sker meget ofte at man ser sig blind på sit eget arbejde, og at et par friske øjne kan finde ting der kunne være bedre end de er i øjeblikket.
Skal du til at sætte din første konto op, vil jeg foreslå dig at læse min komplette guide til Google AdWords først, og senere når du begynder at få data, gennemgå disse 10 tips og tricks.
Kontakt mig og få et gratis uforpligtende tilbud
1. Link AdWords og Analytics sammen
Jeg ved godt at det her er et helt latterligt råd, for selvfølgelig har alle som bruger AdWords, linket deres konto sammen med deres Analytics – eller hvad?
Bare for at være helt sikker, så skal du gå ind i administrationsdelen af Analytics, vælge “AdWords Linking”. Herunder er det meget simpelt skridt-for-skridt opsætning – og frygt ikke hvis du ikke kan se sammenkoblingen med det samme. Nogle ting med Google skal lige bruge lidt tid før det virker.
Der er ikke noget der taler imod at lave denne sammenkobling, så man kan drage nytte af sin AdWords data i Analytics og vice versa. En helt kritisk dette giver er for webshops og alle der sælger produkter via deres website. Har de opsat deres E-commerce tracking i Analytics, og linket denne sammen med AdWords, er det muligt at måle ROI fra sin annoncering direkte i AdWords interfacet.
Jeg har skrevet en step-by-step guide til hvordan du linker AdWords og Analytics sammen.
2. Brug filtre til at justere budgivning
Selv om dette tip kunne være flere i sig selv, har jeg alligevel valgt at samle det til én samlet mulighed for optimering. Filtreringsmuligheden i AdWords er utrolig brugbar, og bør bruges ofte af enhver annoncør. Jeg har herunder samlet fem forskellige forslag til at finde søgeord der kan optimeres, og der er mange flere muligheder end blot disse.
Gode keywords med dårlig position
Et filter du kan bruge til at finde de helt lavthængende frugter er gode keywords med en for lav avg. position. Fx kan man have keywords med en høj konverteringsrate og positivt ROI, som ligger på en lavere position end 3, og derfor bliver vist i højre side, frem for i toppen hvor man får flest klik.
Disse søgeord kan med fordel bydes op, så de får i god gennemsnitsposition, flere klik, og forhåbentlig holder antallet af konverteringer. Vær dog opmærksom på at det ikke løber løbsk og ender med et dårligt resultat. Du kan evt. sætte labels på disse, og holde øje med dem efter lidt tid, og se hvilken forskel det har gjort i performance.
Husk at gøre det nogenlunde relativt. Har du søgeord med 110% ROI, så byd maksimalt 10% op i starten, og se hvilken effekt det har.
Søgeord med negativ ROI
Har du søgeord der ikke tjener sig selv hjem, bør du nedjustere deres bud, og følge udviklingen. Er de tæt på at skabe et positivt ROI, kan en mindre nedjustering resultere i at det vender sig til en positiv forretning. Igen, gør det relativt, så du ikke bare gætter dig frem, men rent faktisk har tal der bakker op om din beslutning.
Højt forbrug men uden konverteringer
Søgeord der har fået en rigtig chance, haft et vist forbrug, men uden at det har givet kunder i butikken bør pauses – det siger vel sig selv. Men det er alligevel ikke alle som holder nok øje med ting som dette.
Lav CTR
Har du søgeord med en alt for lav CTR er der højst sandsynligt et eller andet i vejen. Enten er dine annoncer ikke skrevet godt nok, eller også bliver du vist på irrelevante søgninger (som ofte hænder med broad match keywords).
Det er værd at dykke lidt nærmere ned i ting som det her, og kan du ikke komme frem til en løsning, og har du tunet på de knapper der kan lade sig gøre, så ville jeg pause et søgeord som dette.
En lav CTR trækker ned på din overordnede kvalitetsscore, og det er ikke værd at have disse keywords med i din konto alligevel. Får de ikke ret mange klik, laver de nok heller ikke mange konverteringer alligevel – og det vil derfor ikke være problematisk at pause dem.
Bud under første side
Har du søgeord som sjældent bliver vist, men som er super relevante for din forretning, kan det være at dit bud er så lavt, at de sjældent (eller aldrig) bliver vist på første side. Laver du et filter på dette, og gennemgår dine søgeord med denne meddelelse, så kan det være du finder ud af, at en lille opjustering kan betyde en stor forskel for et søgeords performance.
Men husk nu at dine bud skal give mening for din forretning. Har du en meget lille fortjeneste på hvert salg nytter det sjældent noget at betale mange penge pr. klik – medmindre din konverteringsrate selvfølgelig vejer op for dette.
3. Tilføj negative søgeord
Det er desværre de færreste som jævnligt går deres søgeord igennem for at finde negative de kan optimere kampagnerne med. Jeg har set konti der har brugt tusindvis af kroner på søgeord som aldrig har givet en eneste konvertering. Sådan noget er synd, hurtigt at rette og en kritisk optimering hvis man vil have mest ud af sin konto.
Her skal du også opsætte filtre som i det tidligere råd, for at finde frem til keywords der skader kontoens overordnede performance. Læs evt. min mere dybdegående guide til at tilføje negative keywords i AdWords her.
4. Find nye søgeord
Det samme sted hvor man finder sine negative keywords kan man også lede efter nye søgeord man kan lave kampagner til. Ved brug af filtrering endnu engang kan man hurtigt opdage guld blandt sin egen data, med søgeord der skaber masser af salg, som bør have sin egen kampagne. Samtidig kan søgeordene også inspirere til helt nye idéer.
Det giver et fantastisk overblik og indsigt i sin konto at gå disse Search Term reports igennem, og det er noget de færreste gør. Synd men sandt!
5. Gennemgå kampagneindstillinger
Mange opsætter deres kampagner ved blot at lade standardindstillingerne være slået til – men det er ikke altid det smarteste. Der er her specielt to indstillinger jeg vil foreslå at man ændrer fra standard.
Annoncerotation
Skal man splitteste sine annoncer, er det ekstremt vigtigt at man ændrer standardindstilling på sin annoncerotation. Som standard er det nemlig Google der forsøger at vælge den annonce med størst chance for antal klik der får flest visninger. Men skal man have valide data til sin test, så er det vigtigt man vælger den mulighed der hedder “Rotate indefinitely”. På den måde får hver annonce lige mange visninger, og man ender derfor med at kunne tage en rigtig beslutning, når man har fået nok data til sin splittest.
Leveringsmetode
Man har to valgmuligheder til hvordan man vil have sine annoncer vist, standard eller accellereret. Ved standardmuligheden vælger Google at fordele visning af annoncerne jævnt ud på døgnet, og ved accellereret får man så mange visninger som muligt, så hurtigt som muligt.
Jeg kan kun komme i tanke om et tilfælde hvor standardversionen er det bedste valg, og det er hvis man sidder med et meget begrænset budget, og ikke vil løbe tør for penge inden middag hver eneste dag. Men ellers kan man lige så godt ændre det, selvom det måske ikke gør den store forskel.
6. Justér mobile bud
Det er meget forskelligt hvordan folk opfatter mobile bud, samt brugen af disse. Nogen vælger slet ikke at gøre noget ved dem, og andre vælger at nedjustere helt, eller blot vælge et tilfældigt tal via gæt eller lignende.
Jeg sætter altid mobile bud efter hvordan den mobile trafik konverterer. Kan du se i din Analytics, at trafik fra mobile enheder konverterer 20% dårligere end fra desktop, så ville jeg nedjustere min budgivning med 20%. Det er måske logisk at sætte det op relativt således, men jeg mangler stadig at møde en AdWords konto hvor det er sat op så simpelt og ligetil som dette.
Der kan selvfølgelig være store forskellige på det fra kampagne til kampagne, samt typen og den landingsside de besøgende ender på. Men sættes det op relativt som mit forslag ud fra konverteringsraten er du rigtigt godt på vej.
Dog skal man lige have en enkelt ting i tankerne når man optimerer sine mobile bud. Når du skal optimere dine bud er det også vigtigt at du kigger på din CPC, som i mange tilfælde vil være lavere end på desktop. Dette kan derfor veje på for en lavere konverteringsrate, og det kan derfor i mange tilfælde også være smartere at justere efter sit CPA niveau.
Et eksempel kunne være at du på desktop har en konverteringsrate på 5% og en CPC på 5 kr., hvilket giver en CPA på 100 kr. Har du på mobil en CPC på 3 kr. og en konverteringsrate på 4%, vil dette give en CPA på 75 kr., som er 25% bedre end desktop. Så i et tilfælde som dette vil du skulle byde 25% op på mobil, selv om konverteringsraten er lavere.
Kontakt mig og få et gratis uforpligtende tilbud
7. Tilføje alle relevante extensions
Af en eller anden årsag er der også mange der glemmer at tilføje de mulige og relevante ad extensions til sine annoncer. Og det er synd af flere årsager. Først og fremmest gør flere extensions annoncerne større og mere tydelige, og derudover kan de også være med til at skabe troværdighed overfor brugerne.
Det er ikke for alle virksomheder at alle extensions er relevante. Men jeg vil foreslår man tilføjer alle dem man har adgang til som giver mening, og som kan udfyldes.
8. Opsæt splittest af annoncer – og gør det rigtigt
En af de ting som man må og skal gøre kontinuerligt er at splitteste sine annoncer – men alligevel er der stort set ingen der gør dette, eller i hvert stopper med det efter få tests. Samtidig har jeg også set flere eksempler på splittests der er sat forkert op, og hvor man ender med data der ikke kan konkluderes på, fordi det ikke er en valid test.
Man risikerer at gå glip af en hel masse forbedringer og optimeringer der kan laves over tid, med den ene test efter den anden. Jeg har personligt en fornemmelse af at det er fordi mange ikke er helt sikker på hvordan de skal gøre dette i praksis. Og dem der forsøger sætter det op efter bedste evne, men glemmer at tænke på nogle få detaljer, som sikrer at man ender med en test der rent faktisk kan bruges til noget.
Jeg vil prøve herunder at beskrive et forløb i korte træk af hvordan man laver splittest af AdWords annoncer, trin for trin, som er den måde jeg selv gør det på, med en hel ny kampagne eller annoncegruppe. Er du allerede i gang, men vil starte med at lave splittests, så kan du starte fra trin 3. Og husk nu kampagneindstillingen om annoncerotation som jeg nævnte i mit 5. råd.
Trin 1: Lav 2-3 variationer af annoncer
Start med 2-3 annoncer, som har nogle helt vidt forskellige tekster. Forskellige overskrifter og beskrivelser – til den samme landingsside. Grunden til man starter med variationer der på ingen måde ligner hinanden er, at man starter med et bredt perspektiv, og snævrer det ind over tid med mere tætte variationer, når man kommer tættere på den mest optimale annonce muligt.
For at holde styr på sin splittests er det en god idé at gøre brug af labels, på dansk oversat til etiketter. Her ville jeg kalde min første annoncevariation i første splittest “Splittest1 – var1” osv.
Trin 2: Giv det tid og vælg den rigtige vinder
Før man kan træffe en beslutning er det vigtigt at man giver sin test tid til at virke, indtil man har nok data til at træffe en valid (troværdig) beslutning. Her skal man bruge det man lærer om i statistik, som kaldet et 95% konfidensinterval, hvilket betyder, at man kan med 95% sandsynlighed konkludere på sin test – hvilket er nok til at være validt.
Dette behøver du heldigvis ikke lære mere om, om finde ud af hvordan det regnes ud, for det findes der allerede gode online tools til at hjælpe dig med. Jeg bruger selv dette fordi man selv har mulighed for at vælge hvor mange variationer man arbejder med. Her indtaster du blot antal klik og konverteringer, og ser om du kan konkludere en vinder.
Er man meget utålmodig kan man overveje at bruge antallet af visninger (impressions) i stedet for klik, eftersom disse tal også kan bruges. Jo mere sikker man vil være på sit valg, desto mere data skal man bruge, og desto højere konfidensinterval skal man ende med. Jeg vil dog sige, at rammer man 98%, så er det som godt som sikkert – men 95% er efter statistikkens teori rigeligt.
Trin 3: Start din næste splittest
Efter du har valgt din vinder af den første splittest kan du give den en ekstra label kaldet “Splittest1 – Winner”, blot for at kunne holde styr på dine vindere i fremtiden, når du har lavet mange splittests.
Det vigtige ved at starte den næste splittest, som de fleste glemmer eller ikke tænker over, er at man skal pause sin vinder, og lave en kopi af den til den næste splittest. Grunden til dette er, at hvis man bare lader den køre mod nogle nye versioner, så vil den have optjent værdi og kvalitetsscore fra den første test, og de nye variationer vil derfor meget sjældent vinde. På den måde kan man ende med at vælge den samme vinder gang på gang, selvom det rent faktisk ikke er sandt.
Derfor skal du pause den annonce der vandt splittest 1, lave en kopi af den, og to (maksimalt tre) nye variationer. Kopien af vinderen kan du kalde “Splittest2 – Control”, eftersom dette er din kontrol annonce. De andre hedder så “Splittest2 – var1” etc.
Trin 4: Bliv ved med at teste
Det siger selvfølgelig sig selv at man aldrig skal stoppe med at teste, selvom man på et eller andet tidspunkt ender med nogle meget ensartede variationer man tester mod hinanden. Som jeg nævnte tidligere er det smart at starte bredt med meget forskellige variationer, og senere snævre det ind til mere lignende variationer over tid.
Husk nu også at teste på alle de forskellige parametre det er muligt. Overskrift, beskrivelseslinje 1, beskrivelseslinje 2 og display URL, byt rundt på budskaberne og alle de mange andre muligheder.
Hvis du har brug for mere information og gennemgang om netop dette punt, så læs min gennemførte guide til splittests af Google AdWords annoncer.
9. Opsæt en funktionel Ad Schedule
Det er faktisk de færreste der kender til muligheden om at justere sin budgivning på specifikke timer i døgnet, og specifikke dage om ugen – også kendt som ad schedule. Dette er en utroligt undervurderet optimering, som kan gøre underværker som AdWords optimering af din konto. Forestil dig at du kunne sikre dig mere synlighed på de tidspunkt hvor de bedste kunder søgte efter dine produkter – det er præcis det du kan med en ad schedule.
Måden du gør det minder om når du skal justere din mobile budgivning som i mit råd nummer 6, men er alligevel en anelse mere kompliceret. Kigger du i Analytics har du muligheden for at se hvordan din konverteringsrate opfører sig forskellige tidspunkter på døgnet, samt på de forskellige ugedage. Regner du disse to op mod hinanden i et excelark, kan du lave din egen optimale Ad Schedule.
Lad os tage et hurtigt eksempel:
Du finder ud af at din konverteringsrate er 25% højere end gennemsnittet fra 20.00-22.00, at søndag er 10% bedre end gennemsnittet, og mandag 20% dårligere end gennemsnittet.
Her ville jeg så sige, at du søndag mellem 20.00-22.00 skulle byde op med 27,5% (0,25 x 1,1 = 0,275), og mandag i samme tidsrum byde op med 20% (0,25 x 0,8).
10. Forbedring af din Quality Score
Har du læst min komplette guide til AdWords tidligere er du selvfølgelig allerede klar over hvor vigtig Quality Score er for din performance med annoncering på Google. Og selvom du ikke har læst den burde du nok allerede være klar over dette hvis du allerede er i gang som annoncør. Jeg har desuden skrevet en større guide til hvordan du kan betale mindre pr. klik ved at forbedre din Quality Score som du bør læse.
For at beslutte hvor meget du skal betale pr. klik bruger Google en kombination af deres egen algoritme til at udregne hvor relevant dit annonce og website er for det søgeord du byder på, samt den maksimale klikpris du har valgt at byde. Dette er med til at bestemme hvor din annonce er positioneret – og vi ved jo at en bedre position ofte giver flere klik.
Men hvis man gør sit for at skrive bedre annoncer, og optimere sine landingssider for at få en bedre kvalitetsscore kan man ikke blot spare penge, men samtidig også få en bedre position end før, for en lavere klikpris. Og det er jo ikke så ringe endda!
Et sidste tip, som selvom det ikke behøver være en del af de 10 råd, muligvis er det vigtigste; start allerede i dag med at implementere disse ting!
Der er så mange muligheder med Google AdWords, og det samme gælder for Google optimering. Det er derfor desværre meget få, som virkelig får udnyttet dets fulde potentiale. Starter du du i dag med at implementere en ting, og så en ny ting hver dag efterfølgende vil du med garanti kunne se en forskel.
Jeg opfordrer som altid til debat og kommentarer. Har I andre forslag, eller idéer til smartere metoder at gøre tingene på, så lad mig endelig høre dem i kommentarerne nedenunder.
Kontakt mig og få et gratis uforpligtende tilbud
Læs mere om emnet:
- 6 Effective AdWords Optimization Techniques for Beginners, SearchEngineJournal.com
- One Month-In: The Ultimate AdWords Optimization Checklist, PPChero.com
- 5 AdWords Optimization Techniques You Are Not Using, SEMrush.com
[rating_form id=”1″]
2 Kommentarer
Indsend en kommentar
SKAL JEG HJÆLPE DIG?
Anton Hoelstad
Specialist i Google Ads
Telefon:
+45 40 78 13 58
E-mail:
mail@antonhoelstad.dk
Hej Anton,
Fed guide! Jeg så dit oplæg på Linkedin og ville have kommenteret på det dér, men kunne ikke finde det igen.
Rigtig gode tips til hvordan man kan optimere en AdWords konto. Min eneste umiddelbare tilføjelse ville være, at hvis man justerer kontoens mobile bud på baggrund af konverteringsgraden, så tager man ikke højde for at CPC prisen på mobil ofte er langt lavere end desktop og du derfor kan acceptere en lavere CVR og stadig få en bedre CPA end på desktop. Jeg ville derfor hellere bruge CPA som metric for bud-styring end CVR.
Så kan man snakke om cross-device conversions, hvor folk som starter købs-processen på f.eks. mobil, men gennemfører købet på desktop også bliver taget i betragning. Du kender det sikkert fra dig selv; man researcher på mobil, men køber senere på desktop eller tablet. Der kan være utrolig mange konverteringer i den kategori og ikke mange virksomheder værdisætter det korrekt i dag. Det kan du snakke lidt om i part 2 🙂
Hej Huseyin,
Tak for det først og fremmest 🙂
Og i forhold til dit råd, så kan jeg kun være helt enig. Jeg havde faktisk også en plan om at tilføje denne undtagelse for mobile bud, hvis CPC er tilpas lav, men det missede jeg på en eller anden måde.
Nu er det i hvert fald tilføjet! Godt set, og godt du er så opmærksom!