Selvstændig vs. Lønmodtager: fordele og ulemper

Hjem » Selvstændig vs. Lønmodtager: fordele og ulemper

Amazon annoncering

Jeg er med garanti ikke den eneste som for nylig har gået med tankerne om at skulle blive selvstændig, og overvejet de forskellige fordele og ulemper sammenlignet med et liv som lønmodtager.

Der er nogle helt åbenlyse grunde til at skulle vælge at skifte et sikkert liv ud med fast månedlig indkomst ud med et usikkert liv der kan være knald eller fald, og i værste fald koste én meget dyrt. Selvfølgelig er man ikke helt sikker som lønmodtager da der kan være mange årsager til en fyreseddel – men sammenlignet med et liv som iværksætter må det anses som værende det sikre valg. 

Det som de fleste leder efter i kampen om at blive selvstændig er selve indbegrebet i ordet; at være sin egen chef. Det giver en hel del fleksibilitet, selvfølgelig alt afhængig af hvad din virksomhed og du skal beskæftige dig med. Det er bare noget andet at arbejde for sin egen idé og baby, end det er at knokle for en andens.

Mange vil garanteret vælge et liv som iværksætter, hvis de føler sig snydt af deres arbejdsplads for en forfremmelse. Man risikerer nemt som ansat at selvom man arbejder langt mere end sine kollegaer, slider i det dag ud og dag ind, at man stadig sidder fast i samme position som tidligere.

Hvad der er endnu værre er, at hvis ens leder(e) begynder at vænne sig til dette niveau af arbejdsopgaver der bliver udført, så det til sidst bliver forventet at man slider i det i samme grad fremover. Og får man ikke overbetaling, kan mange weekender og aftener føles som spildte, specielt hvis man ikke bliver betalt mere i løn end sine kollegaer, som slet ikke arbejder lige så meget.

Hvilke ting er det man skal overveje inden man tager valget?

Det er vigtigt at man tager stilling til nogle helt specikke scenarier, da man skal vide om man er risikovillig, klar til at ofre en masse, og kan slå koldt vand i blodet når det går den forkerte vej.

Jeg har prøvet at opsætte de helt basale fordele og ulemper jeg (og de fleste andre) ser hvis de overvejer at skifte et job ud med at blive selvstændig.

… er der flere, så skriv dem endelig i kommentarerne (så skriver jeg dem på listen).

Umiddelbart bør man gøre op med sig selv hvilken person man er, og hvor risikovillig man er. Er man fx single uden børn, og med en opsparing på bankkontoen giver det god mening at kaste sig ud i et forsøg som iværksætter – hvor en familiefar med 3 børn tager en risiko på deres vegne ved at satse på iværksætteri.

Ikke fordi en familiefar helt skal afholde sig fra sin drøm, men der skal bare tages helt andre forholdsregler, når det kan gå ud over mange andre end én selv.

Men hvad hvis man ikke kan noget specielt – så kan man vel ikke blive selvstændig?

Sludder. Alle (eller stort set i hvert fald) kan blive selvstændige. Javist, nogle langt mere succesfulde end andre. Jeg tænker på det sådan her:

Er der en virksomhed som er villig til at betale dig en månedsløn for det du laver i dag, er der også en sandsynlighed for at du kan sælge det samme arbejde som selvstændig. Og selvom det måske ikke er noget du elsker at lave, så har du stadig muligheden for at komme væk fra livet som lønmodtager, og blive din egen chef.

Det giver en langt større fleksibilitet i hverdagen og dermed mulighed for at skabe noget du elsker ved siden af, som du så senere i forløbet kan du skifte 100% fokus mod.

Generelt vil jeg foreslå de fleste, at man forbereder sig så meget som muligt på livet som iværksætter, inden man lægger sin opsigelse. Hvis man allerede sidder i et fuldtidsjob, med en “sikker” månedsløn, og overvejer at gå i krig med et liv på egen hånd, så giver det god mening at have en plan på forhånd.

Har man mulighed for at bruge nogle måneder i sin fritid og weekender på at lave et website (uden at udgive det), finde leverandører eller hvad man nu skal bruge for at få succes, inden man siger op, så ville jeg selv foretrække dette.
Læs mere om emnet:

4.7/53 ratings

2 Kommentarer

 1. Susanne

  God artikel – i forlængelse heraf vil jeg da lige anbefale Iværksætterhåndbogen af Dorthe Klyvø og Hanne Wick.

  Svar
 2. Lone Schramm

  Positiv :
  – du kan selv tage æren af den succes ( eller failure )
  – hvis du tjener nok kan du selv bestemme din egen løn

  Negative:
  – manglende sociale (ligeværdige) relationer på arb.pladsen
  – man risikerer at leve for under kontanthjælp satsen i mange år

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *