11 råd til at gøre dit Wordpress website hurtigere

11 råd til at gøre dit WordPress website hurtigere

Vi kender alle sammen frustrationen ved at vente på et website som er 100 år om at loade færdigt. Og vores tålmodighed bliver kun mindre med tiden, eftersom vi alle som brugere får et højere krav til netop loadhastighed, jo mere vi bruger internettet.

Samtidig har Google også annonceret, at de bruger websitehastighed som parameter der har direkte indflydelse på et websites SEO, hvilket kun gør det endnu mere relevant at fokusere mere på nu end tidligere. Deres argument er, at brugervenligheden på et website stiger i takt med hastigheden – hvilket i bund og grund er fuldstændig korrekt, og er et helt logisk valg. 

Dette har alt sammen ledt til dette blogindlæg med 11 råd til at gøre dit website hurtigere. Og det gælder ikke et hvilket som helst type website, men hjemmesider bygget på verdens mest populære platform, WordPress CMS.

Mit eget website som du er på lige nu, er selv bygget i WordPress, og jeg er personligt helt vild med det. Du sidder nok også selv med et website sat op i WordPress siden du sidder med netop dette blogindlæg. Derfor besluttede jeg at gennemføre disse ændring skridt for skridt for mit eget website, og dele mit udbytte med dig.

Start med at vurdere dit websites hastighed

For at få det bedste overblik over dine ændringers indflydelse på dit websites hastighed bør du først foretage analyser for at se hvordan det klarer sig i dag. Her findes der flere gratis tools som ikke kun giver dig en score for hvordan din hastighed er nu, men som også kommer med forslag til hvordan du kan forbedre resultatet. Denne test er også meget relevant at køre allerede når man skal finde et WordPress tema, hvor man kan teste demo-versionen af designet. Det kan man med de fleste designs hvis man fx skal købe et WordPress tema hos eksempelvis Themeforest.

Jeg har kørt analyserne på mit eget website, så du kan få et billede af hvor galt det stod til med mit eget website, før jeg udnyttede mine egne råd som du får efterfølgende.

Pingdom

Pingdom.com kan du få analyseret dit website og få en værdi tilbage på en score mellem 0-100 (jo højere jo bedre), samt dit websites load hastighed i sekunder. Derudover viser de også hvor lang tid hvert element er om at blive loadet, herunder både CSS, HTML, JavaScript etc., og deler din score ud på specifikke dele af emnet om optimering.

Pingdom tools test

YSlow

YSlow er et plugin til browsere, herunder både Firefox og Google Chrome, som kan hjælpe dig med de fleste dele af hastighedsoptimering. Du installerer plugin’et og kører det på det website som du gerne vil have testet, og får her både tips og idéer hvordan du kan forbedre dit resultat.

yslow-test

Google PageSpeed Insights

Eftersom Google går højt op i brugervenlighed, og herunder også hastighedsoptimering af websites, har de udviklet endnu et gratis produkt, som her består af en hastighedstest til websites. Værktøjet hedder Google PageSpeed Insights, og er tests af både hastighed og brugeroplevelse på både mobil og desktop version.

Google Pagespeed test mobil

google-pagespeed-desktop

GTmetrix

Med GTmetrix kan du køre både testen fra Google PageSpeed Insights og YSlow på samme tid – og servicen er gratis. Det er også meget sjovt at kunne sammenligne de to forskellige tests. Får du et godt resultat i dem begge er du godt på vej – og skal du være helt sikker tester du selvfølgelig også bare Pingdom – er de alle enige, er der nok noget om snakken.

GTmetrix test

Vælg det rigtige hosting firma

Der er utrolig stor forskel på hosting firmaer og de servere man kan få placeret sit website på. Og her er der delte meninger om hvem man skal vælge, samt hvilke type server man skal gå efter. Men som med så meget andet handler det om budget, og hvor meget man er villig til at betale for servicen. Tager man det billigste alternativ skal man forvente, at man bliver placeret på en server sammen med mange andre kunder, hvilket giver en lavere hastighed, end hvis man betaler mere for en dedikeret server.

Jeg foretrækker Meebox

Jeg har altid foretrukket Meebox, og det er også her denne blog er placeret. De havde lidt problemer med oppetiden og hastigheden i en periode i deres opstartsfase, men jeg synes de er kommet ekstremt godt efter det siden da. Deres kundeservice er helt i top, og som en tilfreds kunde anbefaler jeg dem gerne til andre.

Opret dit eget webhotel hos Meebox i dag.

Et andet godt alternativ er UnoEuro

Mange andre er begyndt at vælge UnoEuro over Meebox, efter de virkelig har fået fat i den digitale branche som værende “det rigtige valg for enhver med forstand på SEO”. Om det er bedre end Meebox kan jeg ikke personligt selv sige, eftersom jeg aldrig har prøvet dem. Men pga. så mange andre anbefalinger af pionerer i branchen, bliver jeg også nødt til at hoppe med på bølgen.

Opret dit eget webhotel hos UnoEuro her.

Vælg et godt tema

Det tema du vælger til dit WordPress website kan også have en betydelig indflydelse på hvor hurtigt din hjemmeside vil loade. Er koden dårligt opbygget, eller lavet med en gammeldags metode, kan det forhindre en hurtig loadtid. Men hvordan finder du så et tema der er har en høj hastighed?

Først og fremmest kan vi tage forskellen mellem betalte og gratis temaer. Mange vælger at lede efter et gratis tema for at spare de få hundrede kroner der kan være tale om ved et betalt tema. Men forskellen på kvaliteten og mulighederne er enorm. Det kan virkelig ikke betale sig at spare de håndører hvis man er seriøs med sit website. Og samtidig, fordi der er færre der vil betale for et tema kan man få et langt mere unikt design til sin hjemmeside, så den ikke ligner tusindvis af andre online.

Jeg køber alle mine temaer fra Themeforest, og anbefaler det altid til andre. Du har tusindvis af designs at vælge i mellem, muligheden for at se temaet “in action”, og servicen er altid i top fra de dygtige af designerne. Læs evt. min guide til hvordan du finder det helt rigtige WordPress tema, og hvorfor det er så vigtigt at du betaler for designet i stedet for at vælge en gratis version.

Find et tema på Themeforest her.

Men hvordan finder du ud af om det er godt kodet og hastighedsoptimeret?

Her bruger jeg tricket hvor jeg kigger på demo versionen af et website, og kører hastighedstests på det, fra fx Pingdom eller Google PageSpeed Insights. Får du gode resultater, så har du store chancer for at kunne forbedre resultatet når du selv sætter dit eget website op.

Resultatet af temaet jeg bruger på denne blog fik scoren 76/100 af Pingdom, 79/100 af Google PageSpeed Insights for Desktop versionen, samt scoren B af GT Metrix med henholdsvis 89% og 85%.

Brug et effektivt cache plugin

I stedet for at dine besøgenes browsere skal loade dit website hver eneste gang de besøger dit website, er det vigtigt at have installeret et godt cache plugin, så du kan vise statisk indhold hurtigere. Du har indhold der sjældent ændrer sig, og her kan cache virkelig gøre en forskel for din hastighed.

Her vil jeg foreslå dig at bruge W3 Total Cache plugin’et, som er et gratis alternativ der giver mulighed for effektiv cache. Samtidig kan det hjælpe dig med at lave flere af mine følgende råd vedrørende hastighedsoptimering af WordPress.

Download W3 Total Cache her til din egen blog.

Slå komprimering med gZip til

Endnu en funktion som W3 Total Cache kan er at bruge gZip komprimering, som formindsker størrelsen af de filer der skal sendes til dine besøgenes browsere, for at de kan loade websitet.

Slå Minify og Consolidate af CSS & JavaScript til

For at formindske størrelsen af koden der bruges til dit website, er dette endnu en funktion hvor W3 Total Cache plugin’et kan hjælpe dig. Ved at slå funktionen til fjernes unødvendige tegn og mellemrum i koden plus at mængden af filer der skal til for at loade dit website bliver formindsket.

Optimer dine billeder

Det er meget vigtigt at man gør et godt stykke arbejde ud af at optimere sine billeder, så de ikke er unødvendigt store, og kræver enorme mængder af tid for dine besøgende at loade. Her kan man gøre det hele manuelt, så man er sikker på at kvaliteten af billederne stadig er i top, men der findes også en utroligt tidsbesparende løsning.

Her vil jeg anbefale dig at du installerer plugin’et WP-Smush.It, og lader denne funktion arbejde for dig. Du kan downloade WP-Smush.It her.

Optimer din database

Endnu en ting der kan gøre din loadtid langsommere end du kunne ønske, er en langsom database. Optimerer man ikke denne kan man risikere, at der skal unødvendigt mange processer til for at frembringe dit indhold, herunder både billeder og blogindlæg – men her har jeg selvfølgelig også en løsning til dig.

Det drejer sig igen om et plugin du bør installere på din blog, og denne gang taler jeg om WP-Optimize, som har en glimrende funktion til at optimere din database, så du ikke selv behøver at være ekspert og kunne gøre det manuelt. Download WP-Optimize til din blog her.

Eftersom min blog er helt ny, har det ikke været den store forskel i performance at lave denne optimering. Men for andre med langt flere artikler og billeder kan dette have en stor indflydelse.

Tilføj LazyLoad til dine billeder

LazyLoad lyder måske umiddelbart som en skidt ting når det kommer til at skulle optimere sit website for at få en hurtigere loadtid – men der er faktisk tale om en ganske brugbar funktion. Forestil dig, at kun de billeder som var synlige for den besøgende når de lander på sitet, altså alt det over folden, og at resten først skulle loade hvis de rent faktisk scroller ned til der hvor billederne er. Det er netop hvad LazyLoad gør for dig, og her er der igen et godt plugin du kan installere på dit website.

Her er der tale om jQuery Image Lazy Load WP, som du kan download her.

Overvej brugen af pingbacks og trashbacks

Pingbacks og trashbacks er en funktion hvor man med WordPress kan “pinge” andre blogs om dine blogindlæg hvis du har linket til dem, og skabe forbindelse mellem dem med links i kommentarfelterne. Det er efter min mening en fuldstændig ubrugelig funktion, men der er stadig nogle som sværger til at dette er en del af deres daglige performance, som hjælper til link building etc.

Det du bør overveje er, om du mener at du selv kunne bruge denne “strategi”, eller om det er unødvendigt støj der hindrer dit websites hastighed. Slå det fra hvis du ikke mener du kan bruge det, eller at hastigheden er vigtigere for dig.

Fjern unødvendige widgets og plugins

Efter at have bedt dig om at installere 4 nye plugins kan dette måske virke lidt dobbeltmoralsk – men der er skam en idé med galskaben. Der findes nemlig nogle plugins og widgets som er vanvittigt krævende for websites, og som ikke altid giver nogen reel værdi for de besøgende. Derfor bør du gå dine plugins igennem, og spørge dig selv en ekstra gang, om det virkelig skaber en værdi for brugerne, eller om det rent faktisk er unødvendigt.

De bedst performende WordPress websites er de med få plugins og widgets, og dine besøgende kommer ikke fordi du har 20 forskellige widgets, og plugins til at lave alverdens ting og sager, men for dit indhold – husk det nu!

Men hvilken forskel gjorde det så?

Ja, hvor meget fik jeg så ud af disse optimeringer i følge i de forskellige tools? Efter at have installeret og aktiveret W3 Total Cache plugin, samt aktiveret funktionen med komprimering ved brug af gZip, samt minify & consolidate CSS og JavaScript så min score lige pludselig meget bedre ud! Derudover fik mine optimeringer af billeder med WP-Smush-It, databasen med WP-Optimize, samt installation af LazyLoad også en indflydelse, og mine resultater ser nu ud som følgende:

Pingdom efter W3 Total CacheYSlow efter W3 Total CachePageSpeed Mobil efter W3 Total CachePageSpeed Desktop efter W3 Total CacheGTmetrix efter W3 Total Cache

Forskellen fra start til slut er tydelig, men for at give jer et decideret overblik har jeg lavet følgende tabel:

ToolStartSlutForbedring %
Pingdom score77/10096/100+24,68%
Pingdom loadtid1.89 sekunder1.15 sekunder-39,15%
Pingdom page size1600 kb848,0 kb-47,00%
YSlow overall score6270+12,90%
PageSpeed mobil score33/10060/100+81,81%
PageSpeed desktop score43/10075/100+74,42%
GTmetrix PageSpeed4882+70,83%
GTmetrix YSlow6577+18,46%

Et ganske udmærket resultat hvis jeg selv skal sige det, kun ved brug af gratis tools og plugins. Jeg har stadig lidt at arbejde med, men ift. tid brugt og penge sparet, så er jeg ganske tilfreds!

Læs mere om emnet:

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner - 1 stemme(r), gennemsnit: 5.00 ud af 5


Loading...
Shares 0
Kunne du lide hvad du læste, så del det endelig med andre 🙂
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *